arbiter@bia-bg.com +3592 932 09 17

Актуално

Проф. Коре Лилехолт: Арбитърът е удовлетворен, когато решението е достатъчно убедително за всички страни

Арбитражният съд при БСК се гордее със своите арбитри! Днес представяме Коре Лилехолт, който е част от международната арбитражна листа на АС при БСК[1].

Проф. Коре Лилехолт е доктор на юридическите науки от 1986 г., заслужил професор в Университета в Осло, Норвегия. От 2005 г. е Доктор Хонорис Кауза на Стокхолмския университет (Швеция), а от 2018 г. и на Университета в Тарту (Естония). Заемал е професорски позиции в Юридическия факултет на Университета в Берген (Норвегия), в Норвежкото училище по икономика и бизнес администрация и в Юридическия факултет на Университета на Осло. От 1990 г. е практикуващ адвокат, а от 1987 г. е арбитър. Неговите научни интереси включват договорно право, вещно право и несъстоятелност. Той има богат опит с търговски арбитражни дела - както вътрешни, така и международни.

 

Какво ви привлече към арбитражната дейност?

Арбитражът ми даде практически опит и принос на много интересни правни въпроси, които са били ценни в преподаването и научните ми изследвания.

Какви са най-често срещаните трудности в арбитражното производство?

Назначаването на арбитри често повдига трудни въпроси относно конфликтите на интереси. По време на арбитражното производство понякога е трудно да се балансира ефикасността срещу задълбочеността: арбитражът трябва да бъде ефективен начин за разрешаване на конфликти, но в същото време обикновено има само „един изстрел“ и няма възможност за обжалване.

Кога разрешаването на един спор носи удовлетворение на страните и на Вас като арбитър?

Страните вероятно са най-доволни, когато постигнат приятелско споразумение в резултат на арбитражното производство, и в този случай арбитърът обикновено също е доволен. Ако няма приятелско споразумение, арбитърът трябва да бъде удовлетворен, ако решението е достатъчно убедително за всички страни.

Какъв съвет бихте дали на компании, които имат висящи търговски спорове?

Ако страните не могат да постигнат приятелско споразумение чрез преговори, медиацията често може да бъде полезна. Когато все още не е намерено решение, страните трябва внимателно да обмислят арбитраж вместо обикновено съдебно производство. Ако арбитражът е за предпочитане, страните трябва да обмислят институционален арбитраж, както и ad hoc арбитраж (в зависимост, разбира се, и от арбитражната клауза).

 

[1] Арбитражното решение може лесно да бъде изпълнено в чужбина, благодарение на Ню Йоркската конвенция, по която България е страна. В тази връзка, Арбитражния съд при БСК поддържа листа с международни арбитри с доказан висок професионален опит


Дата: 21.11.2023

Арбитражен съд при БСК

20+ години опит
  • Арбитражът е по-бърз, по-евтин и конфиденциален
  • Производството е едноинстанционно
  • Подлежи на съдебен контрол от Върховния касационен съд
  • Страните избират арбитрите и процедурата
  • Арбитражното решение може лесно да бъде изпълнено в чужбина

Контакти

© 2020 Арбитражен съд при БСК. All rights reserved | Общи условия за ползване | Design by BIA