arbiter@bia-bg.com +3592 932 09 17

Актуално

ТОМИСЛАВ ТОШКОВ: МЕДИАЦИЯТА ПОМАГА НА СПОРЕЩИТЕ СТРАНИ ДА ЗАПАЗЯТ БИЗНЕС ОТНОШЕНИЯТА СИ

Арбитражният съд при БСК се гордее със своите арбитри! Днес представяме Томислав Тошков

 

 

Томислав Тошков е завършил с отличие специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2014-2019 г.) и е юрист от 2020 г. През 2021 г. полага успешно и изпита за прием в адвокатурата пред Висшия адвокатски съвет (по чл. 4, ал. 1, т. 4 от Закона за адвокатурата).

Преминал е редица обучения и специализации по защита на човешките права и бежанско право, вкл. по програмата за младежка мобилност „Еразъм+“ на Европейската комисия в Милано (Италия), Виена (Австрия) и Бристъл (Великобритания).

От 2016 г. работи в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ при Висшия адвокатски съвет, като през 2022 г. е избран от Управителния съвет за главен секретар на Центъра. Основната му дейност в това качество е свързана с организацията и провеждането на обучения, насочени към поддържането и повишаването на професионалната квалификация на българските адвокати, съгласно чл. 27 и сл. от Закона за адвокатурата. По тази линия работи и взаимодейства активно както с висшите органи на адвокатурата, така и с адвокатските колегии в страната, а също и с други държавни институции, съдилища и неправителствени организации.

През 2021 г. е избран за представител (Info Point) на Европейската програма за обучение на юристи по права на човека (програма HELP) на Съвета на Европа за българската адвокатура, а от м. юли 2021 г. – и за член на Консултативния съвет на Програмата със съвещателен глас. До момента са проведени повече от 12 адаптирани курса на български език, в които са се включили над 300 български адвокати.

Сертифициран обучител е към програма HELP, като провежда обучения за българските адвокати по теми, свързани със защитата правата на човека. Външен експерт е към Съвета на Европа.

От 2022 г. е определен от Висшия адвокатски съвет за представител и член на Консултативния съвет на Европейската фондация на адвокатите (European Lawyers Foundation – ELF), чиято основна мисия е да насърчава достъпа до правосъдие чрез предоставяне на качествени обучения за адвокати, както и чрез подпомагане на дейностите, свързани с упражняването на адвокатската професия, върховенството на правото и съществените развития в правните системи, защитата правата на човека и международно правосъдие.

В юридическата си практика е консултирал физически и юридически лица, както и органи и представители на местната власт.

Преминал е курс за придобиване на правоспособност като медиатор в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ през 2017 г. Официално е вписан в Единния регистър на медиаторите към Министерство на правосъдието на Република България през м. октомври 2022 г. Лектор е по медиация (обща и търговска) от 2022 г. към Българската асоциация за медиация (БАМ), а от м. юни 2023 г. е вписан в Регистъра на медиаторите към Центъра за спогодби и медиация към Софийския районен съд и Софийския градски съд.

От м. септември 2023 г. е вписан в листата на медиаторите към Арбитражната колегия на АС при Българската стопанска камара.

С какво Ви привлече медиаторската дейност?

Следейки развитието на правните системи както у нас, така и по света, установих, че все по-често хората се обръщат към алтернативните способи за решаване на техните спорове. Медиацията овластява страните сами да изберат дали искат да разрешат своя спор и какво да е крайното решение. Самите принципи на медиацията – доброволност, поверителност, равнопоставеност, неутралност и безпристрастност на медиатора, дават спокойствие на страните мъдро и обективно да преценят своите интереси и да намерят най-благоприятното решение на възникналия помежду им спор. Именно тази свобода ме привлече към медиаторската дейност – възможността да погледнеш на конфликта от друг ъгъл, да помогнеш на страните да изследват не само правните, но и неправните въпроси, на които в съдебната зала не се обръща особено внимание. Медиаторската дейност е дълбоко хуманна и свободна дейност, и мисия на всеки медиатор е да я разпространява сред хората, като дава реална и вярна преценка за нейното осъществяване.

Кои са най-често срещаните трудности в едно производство по медиация?

Мога да очертая два повратни момента в производството по медиация – моментът, в който печелиш доверието на страните, и моментът, в който изведеш на масата за преговори техните интереси. Щом съумееш да използваш умело медиаторските техники, да водиш процедурата по законоустановения начин, спазвайки строгия алгоритъм, задавайки точните въпроси и помагайки на страните да общуват помежду си – със сигурност ще успееш да спечелиш доверието им и да изведеш техните интереси. А това, от своя страна, помага много за постигане на едно разумно и взаимноприемливо споразумение.

Кога решението на един спор носи удовлетворение за страните и за Вас като медиатор?

Фокусът в медиацията не бива да е насочен само и единствено към споразумението и намирането на решение за създалата се ситуация. Напротив – самият факт, че страните са подобрили своите взаимоотношения, че са започнали да си говорят, че желаят да постигнат съгласие, е една малка победа както за тях, така и за медиатора. Разбира се, щом те доброволно са приели дадено споразумение, без чужда намеса, а само с помощта на медиатора, това е гаранция, че те ще го изпълняват добросъвестно занапред. Това носи голяма удовлетвореност за всеки медиатор.

Какъв съвет бихте дали на компаниите, които имат неуредени търговски спорове?

Моят съвет е, преди да се обърнат към съда, да помислят върху факта, че имат и друг избор – много по-лесен, много по-бърз. Избор, който ще зачете техните интереси. Това е медиацията. При нея имат възможност да запазят своите дълготрайни бизнес отношения, техните спорове да останат поверителни, а споразумението, което ще постигнат, да е плод единствено и само на техните собствени преценки и решения.


Дата: 20.10.2023

Арбитражен съд при БСК

20+ години опит
  • Арбитражът е по-бърз, по-евтин и конфиденциален
  • Производството е едноинстанционно
  • Подлежи на съдебен контрол от Върховния касационен съд
  • Страните избират арбитрите и процедурата
  • Арбитражното решение може лесно да бъде изпълнено в чужбина

Контакти

© 2020 Арбитражен съд при БСК. All rights reserved | Общи условия за ползване | Design by BIA