arbiter@bia-bg.com +3592 932 09 17

Актуално

Арбитражният съд при БСК вече има листа с международни арбитри

Арбитражният съд при Българската стопанска камара вече разполага и с листа с международни арбитри, каза днес за БТА ръководителят на институцията проф. Таня Йосифова. По думите ѝ целта на привличането на тези експерти е да се повиши доверието на бизнеса в институцията и той да започне да търси по-активно този начин за разрешаване на спорове.

За съжаление, в България арбитражните практики не са толкова популярни, колкото в Западна Европа и САЩ, допълни Йосифова. Според нея, ако споровете започнат да се арбитрират по-често, ще бъдат разтоварени съдилищата. Освен това, делата в арбитража се разглеждат с по-голяма бързина, а решението има същата сила както на съда и може да бъде изпълнявано дори в чужбина, тъй като България е страна по Конвенцията от Ню Йорк, обясни Йосифова. Тя уточни, че подписването на този документ от нашата държава е дало възможност решения на български арбитраж да се изпълняват зад граница, както и чуждестранни – у нас.

В нашия съд може да се разглеждат търговски дела, например, междуфирмени от най-различни сфери на икономиката, допълни Йосифова. Тя припомни, че законът не позволява в Арбитражния съд да се предявяват искове за собственост върху недвижим имот, за трудово-правни или владелчески спорове.

Големият проблем е българският бизнес да се убеди в предимствата на този начин за разрешаване на спорове, както и в безпристрастността на арбитрите, обясни Йосифова. Тя уточни, че съдът при БСК няма отменени решения от Върховния касационен съд, но не скри, че с други арбитражи в страната има и негативни примери.

Най-важното е предприемачите да бъдат убедени в обективността на арбитрите, смята Йосифова. Според нея, хубаво би било бизнесът да знае още, че освен че е по-бързо, е и значително по-евтино да се търси такъв път за решаване на спорове, тъй като спестяват средства от такси. Освен това в арбитража процедурата е значително по-гъвкава и със сигурност напълно конфиденциална, допълни Йосифова.

Председателят на Арбитражния съд при БСК бе сред лекторите на Националната научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество", чийто домакин е Икономическият университет във Варна. Организатор на форума е катедрата "Правни науки" във висшето заведение.

___

Студенти от Икономическия университет във Варна ще могат да стажуват в Арбитражния съд при Българска стопанска камара. Младите хора получават тази възможност, след като днес ръководителите на двете институции – проф.Таня Йосифова и ректорът проф. Евгени Станимиров, подписаха Меморандум за сътрудничество. Документът бе приет преди началото на Националната научна конференция „Правото и бизнесът в съвременното общество“, чийто домакин е учебното заведение. Организатор на форума е катедра „Правни науки“ в университета, чийто ръководител доц. Андрияна Андреева също присъства на подписването на меморандума.

Целта ни е чрез различни инициативи да включим студентите и докторантите в стажове в Арбитражния съд, каза за БТА проф.Йосифова. Тя допълни, че на 30 ноември в Стопанската камара ще се проведе конференция, на която ще бъдат наградени и студентите, отличени в конкурс за есе, посветено на съвременния арбитраж.


Дата: 12.10.2022

Арбитражен съд при БСК

20+ години опит
  • Арбитражът е по-бърз, по-евтин и конфиденциален
  • Производството е едноинстанционно
  • Подлежи на съдебен контрол от Върховния касационен съд
  • Страните избират арбитрите и процедурата
  • Арбитражното решение може лесно да бъде изпълнено в чужбина

Контакти

© 2020 Арбитражен съд при БСК. All rights reserved | Общи условия за ползване | Design by BIA